John for Ferencváros

2008. végén egy szalagcímből emeltem ki a blogom címét. Akkor kampányblogként indítottuk, 2009. januárjában a kampány véget ért. A blogolás folytatódik.

Friss topikok

  • Intercontact Mérnökiroda Kft: Index Hazug rágalmai amit csak egy helyreigazítással korrigál élen Szalai Bálint alatt... (2018.03.05. 11:19) Erőszak
  • bozgor: @székelyrobi: Látom már, hogy hiába írok, (annak aki ly-al írja az ideje szót , annak biztosan hi... (2010.02.16. 14:58) Változások a moderációban
  • wolff: Híres emberek véleménye a zsidókról LISZT FERENC: "El fog jönni az a nap, amikor minden olyan né... (2009.07.26. 20:35) Ferencváros marad
  • Apa_: Ez szomorú ? , még az sem kizárt ........ És az alábbiakat mivel lehetne minősíteni? katasztrofáli... (2009.02.26. 09:59) Egy szomorú post
  • traubee: John Emese :„Nem nekem kell szabadkoznom.” -akkor mégis kirnek kell,ha e téma bevetetőjét komolya... (2009.01.21. 05:43) "Oknyomozás" Hír TV-módra

Címkék

1 (1) 10% (1) 20 (1) 2020 (1) 5% (1) 9 (1) ab (1) ajánlószelvény (1) aktivista (1) alkotmány (1) andrás (1) bejegyzet (1) bíróság (1) blog (1) bom (1) budapest (3) cigi (1) demszky (1) élettársi (1) előd (1) emese (23) éves (1) ferenc (4) ferencváros (18) ferenv (1) ferenvcváros (1) fidesz (1) flódni (1) forever (1) főváros (1) füst (1) füstmentes (2) gábor (1) gegesy (5) generáció (1) gyerek (3) házasság (1) hiller (1) hír (2) humanista (1) ifjúsági (1) interjú (2) istván (1) játszótér (4) jazz (1) jobbik (2) john (23) kampány (2) kapcsolat (1) karácsony (1) készülődés (1) koncert (1) kopogtatócédula (1) közlemény (1) léderer (1) levél (1) magyar (2) mdf (1) mikulás (1) mszp (1) munkáspárt (1) nemzet (2) nemzeti (4) novák (1) nyílt (1) oknyomozás (1) olimpia (1) parlament (1) párt (1) plakát (2) polgármester (1) pont (1) szdsz (23) színház (4) születésnap (1) tv (3) új (1) vadplakát (1) válás (1) választás (6) választások (6) young (1) zoom.hu (2) Címkefelhő

Nyílt levél

2008.12.21. 14:27 - johnemese

Címkék: színház szdsz hiller levél nemzeti emese nyílt john istván gegesy ferenv

Miközben mi csütörtökön Közgyűlésen ültünk, tovább fokozódott a Nemzeti ügye Ferencvárosban. A szocialisták most sem álltak fel Gegesy javaslata mellé, amit a FIDESZ leszavazott. (Hát igen, a Nemzeti ügye addig volt fontos és támogatandó számukra, amíg ők dönthettek a repertoárról!)

Úgy döntöttünk, hogy a polgármester és a helyi SZDSZ mellett én is megszólalok. Nyíltlevelet küldtem tegnap Hiller Istvánnak és Navracsics Tibornak.

Ide csak a Hiller-levelet rakom fel, a másik nagyon hasonló szöveggel készült.

Tisztelt Miniszter úr!

Levelemmel nem csak mint az Oktatási és Kulturális Minisztériumot vezető miniszterhez, hanem mint a Magyar Szocialista Párt kultúráért felelős, vezető politikusához fordulok.

Mint bizonyára értesült róla, a Nemzeti Színház építményadó-tartozásáról másodszor is szavaztak a IX. kerületi önkormányzatban. Az egyébként is nehéz anyagi helyzetben lévő színháztól mind az MSZP, mind a Fidesz képviselői be akarják hajtani az építményadóból hátra maradó 103 millió forintos tartozást.

A Gegesy Ferenc polgármester által benyújtott indítványra – mely kezdeményezte, hogy törvényes lehetőségével élve, az adósságállomány felét engedje el az önkormányzat – a beterjesztőn kívül csupán a liberális frakció szavazott igennel. A kerületben, a kultúráért felelős alpolgármestert és a Kulturális Bizottság elnökét is a Magyar Szocialista Párt delegálja, ezért különösen érthetetlennek tartjuk, hogy a Nemzeti Színház esetében párttársai a méltányos megoldás ellen szavaztak. Emellett az említett alpolgármester korábbi indítványában javasolta a ferencvárosi kultúra 2009. évi támogatására szánt összeg felére csökkentését.

A Nemzeti Színház olyan értéke a magyar kultúrának, amelyet vétek lenne lehetetlen helyzetbe hozni. Az érvelés, mely szerint az építményadó összegét az államnak kell megtérítenie, tipikus esete a felelősség áthárításának. A jelenlegi gazdasági helyzetben ez teljességgel irreális elvárás.

Arra kérem Önt, mint a Magyar Szocialista Párt alelnökét és kulturális minisztert, járjon közben ferencvárosi párttársainál annak érdekében, hogy ne hozzuk lehetetlen helyzetbe a Nemzeti Színházat. Ha az Önkormányzat nem engedi el a színház tartozásának egy részét, kevesebb előadást tud bemutatni, kevesebb rendezvényt szervezhet – ezzel pedig nemcsak a ferencvárosi, de az egész magyar kultúrát jelentős veszteség éri.

A bejegyzés trackback címe:

https://johnforferencvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr10835099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palotás imre 2009.01.03. 13:03:41

Egyfelől teljesen egyetértek azzal, hogy ne engedjük ellehetetlenülni a Nemzeti Színházat (ha már a Fidesz kormány kegyelméből ellehetetlenült helyre került).

Másfelől viszont elgondolkodtatónak tartom, hogy valóban az építményadó elengedése-e a helyes megoldás a színház terheinek enyhítésére. Szerintem nem. Ugyanis joggal követelhetnék más kulturális intézmények, sőt a gazdálkodó szervezetek is, hogy a nehézségekre, a válságra, vagy a saját nehézségeikre tekintettel engedje el az építményadó felét az önkormányzat.

Szerintem, ha az önkormányzat 50 milliós támogatást szán a színháznak, az legyen konkrét anyagi támogatás, de ne személyre (intézményre) szabott adóelengedés.
süti beállítások módosítása